Нова пост-COVID програма за консултиране, долекуване и рехабилитация на УМБАЛ Александровска“

...
Нова пост-COVID програма за консултиране, долекуване и рехабилитация на УМБАЛ Александровска“
Коментари Харесай

Нова пост-COVID програма ще лекува пациентите с усложнения

Нова пост-COVID програма за консултиране, долекуване и рехабилитация на УМБАЛ „ Александровска “ бе показана през днешния ден. Тя ще е за пациенти, прекарали ковид, само че невъзстановили се изцяло, стана ясно през днешния ден на конференция на здравния министър в залата на Клиниката по нервни заболявания в болничното заведение. По думите на министър Костадин Ангелов програмата има за цел да подкрепи възобновяване на всички български жители, които са прекарали COVID-19 и са излекувани, само че усещат недостиг в някаква форма, най-често физически.

Програмата за консултиране, лекуване и рехабилитация на пациенти, преболедували COVID-19, е създадена взаимно от УМБАЛ " Александровска " и Национален комплекс " Специализирани лечебни заведения за рехабилитация ". Сътрудничеството сред двете институции разрешава пациенти, минали през болничното заведение, да продължат възобновяване си в някои от санаториумите на Националния комплекс.

" Не знам дали прочетохте през вчерашния ден една публикация, която излезе в „ Дойче Веле “ - за 25-годишна жена след лека форма на Коронавирус, която пет месеца по-късно разказва всички онези промени, за които загатна проф. Богов - промени, които касаят огромна част от действието на човешкото тяло по системи. Идеята на тази стратегия е точно такава. В Министерство на здравеопазването постъпи подобен план, който е иницииран от двете лечебни заведения. Предстои той да бъде прегледан. Надявам се до края на февруари да утвърдим такава национална стратегия или да намерим различен тип финансиране на дейностите, изключително на пациентите, които имат затруднения в дихателната система след прекаран лек или тежък Коронавирус ", уточни проф. Ангелов.

" Александровска " болница ще започва от 8 февруари 2021 година безвъзмездни прегледи и съвещания за пациенти, които към този момент са прекарали инфекцията - със признаци или безсимптомно, без значение от съществуването на утвърдителен тест за съществуване на зараза. Пациентите с затруднения ще могат да бъдат насочвани към санаториумите и от персоналните си лекари или експерти към лечебни заведения. Лечението им ще продължaва около 10 дни. На пациентите ще бъде изготвяна стратегия, която ще се извършва от интердисциплинарен екип от експерти. Един леглоден е изчислен на 85 лева, т.е. лекуването им ще коства към 850 лева  

Утре проф. Костадин Ангелов ще има среща с представители на НЗОК, на която да се посочи финансирането на новата стратегия. Единият вид е да се сътвори нова национална стратегия, финансирана евентуално през бюджета на ведомството или Министерски съвет. Другата алтернатива е да се сътвори нова клинична пътека , защото сега в рехабилитационните структури няма пътека, която да обслужва белодробните затруднения от Коронавирус.

Предполага се, че към 30% от хората у нас, преболедували Коронавирус, имат следващи затруднение и ще имат потребност от новата програма .

" Ще продължим да насърчаваме подобен вид начинания за колаборация сред двете лечебни заведения и сред други лечебни заведения. Ще се употребяват и актуалните благоприятни условия, които дава телемедицината на тези пациенти, които са настанени в профилираните лечебни заведения по рехабилитация, да бъдат проследявани от профилните експерти на Александровска болница по този начин, че това да бъде една от огромните изгоди, които българските жители да получат ", добави здравният министър.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР